
Câinii nu se îngrașă fără „ajutorul” nostru :(
Câinii durdulii nu sunt nici drăguți, nici sănătoși. Firește, îi iubim mult și le facem toate poftele, dar oare e sănătos pentru ei? cu singuranță, NU!
Obezitatea este o problemă gravă de sănătate, care, ca și la oameni, poate duce la o serie de afecțiuni. Iată ce putem face în cazul în care avem un câine obez (sau cu tendințe spre obezitate):
- analize de sânge
- asigurați-vă că îl hrăniți conform greutății ideale, nu în funcție de greutatea pe care o are acum (vedeți informațiile oferite de producătorul bobițelor pe care le folosiți).
- nu faceți schimbări drastice în alimentație. În general, o reducere graduală, de 15% în aportul caloric este un punct bun de plecare. Dacă deja îl hrăniți cu mai puțină hrană decât e necesar, căutați o hrană cu mai puține calorii, pentru a nu-l înfometa
- aveți grijă la recompense (biscuiți, batoane pentru curățarea danturii etc)! Ar trebui să le luăm în seamă și pe acestea la calcularea aportului caloric. Cel mai bine ar fi să alegeți legume/fructe (citiți și articolul cu alimentele permise/interzise)
Creșteți gradual intensitatea și durata plimbărilor și a exercițiilor fizice. Acum este cald, iar plimbările trebuie făcute dimineața sau seara, pe răcoare. Pernuțele lor se pot arde de la asfaltul încins. Puteți verifica temperatura acestuia așezând dosul palmei pe asfalt. Dacă după 5 secunde devine de nesuportat, nu e momentul să îl scoateți la plimbare.
Deseori, ne catalogăm cățelul ca fiind leneș. De cele mai multe ori nu e dovadă de lene, ci de exces de greutate, care pune presiune pe articulațiile lor.
Credit foto: Barbara Danázs from Pixabay